Centrumharmonie Geel

Geschiedenis

CENTRUMHARMONIE - KORTE GESCHIEDENIS

CENTRUMHARMONIE - KORTE GESCHIEDENIS

In 1810 zag Chopin het levenslicht en was Napoleon op het toppunt van zijn macht. Vele Europese landen zoals wij die nu kennen stonden onder Frans bewind.

Het Franse bewind was gebaseerd op ideeën van verlichting, lokale politiek was toen nog een exotisch woord, iedereen werd geboren als Katholiek en stierf als Katholiek. Ook na de overname van Willem I van Nederland (wederom een verlicht despoot) was er nog geen strijd om politieke lokale macht. In die geest werd het eerste Geelse burgerlijk muziekkorps geboren : "De Sociëteit van Harmonie" van Geel.

Met het tumult tussen "belgicisten" en "orangisten" rond de Belgische Omwenteling in 1830 beleefde de "Harmonie Sint Cecilia" een terugval maar in 1860 konden ze toch in een klimaat van rust en eensgezindheid hun eerste gouden jubileum vieren.

 Enkele jaren later in 1866 werd het politiek bijzonder rumoerig in Geel. Er waren ondertussen twee grote politieke families ontstaan; "de Katholieken" en "de Liberalen". Egidius Verbruggen (Liberaal) kreeg de meeste stemmen tijdens de toenmalige verkiezingen ten nadele van de zetelende burgemeester J.J. Moortgat (Katholiek), maar de regering besloot dat het toch Moortgat was die burgemeester moest worden en dat hebben ze in Geel geweten. Een politieke ruzie en verdeling in twee kampen van de gemeente was het gevolg. Ook bij de harmonie waren er twee partijen en de ruzie hieromtrent liep dermate hoog op dat er een splitsing kwam in een Katholieke Harmonie Sint Cecilia en een Liberale Harmonie Sint Cecilia. Er kon zelfs gesproken worden van een openlijke vijandschap.

Ondertussen, na meer dan 140 jaar zijn de plooien weer glad gestreken en in april 2008 werd er overgegaan tot de fusie van de Koninklijke Liberale Harmonie Sint Cecilia en de Koninklijke Katholieke Harmonie Sint Cecilia. Eindelijk werden alle bezwaren opzij gelegd en won de rede van het sentiment.  Het ontstaan van de Centrumharmonie is een historisch feit in de analen van de Geelse geschiedenis.

 

Klik op de foto voor nog meer foto's uit de oude doo

fotogalerij

sponsors

laatste nieuws

Foto's Opus IX

01/05/2017

Fotoimpressie van het eerste opus concert onder leiding van Koen lees verder »


Bekijk alle berichten »