De Centrumharmonie in Ere afdeling

OFFICIËLE BEVESTIGING VAN DE KWALITEIT VAN DE CENTRUMHARMONIE

Al gedurende meer dan een jaar bereidt de Centrumharmonie zich voor op de Provinciale wedstrijd voor koren en orkesten. Naargelang de prestaties die een muziekvereniging tijdens deze wedstrijd doet wordt de vereniging geklasseerd in een afdeling. Er zijn vijf afdelingen. Deze zijn van onder af aan te beginnen: derde afdeling, tweede afdeling, eerste afdeling, afdeling uitmuntendheid, ere afdeling en superieure afdeling. Met de keuze van werken als Arcana van Kevin Houben en Pilatus, mountain of dragons van Steven Reineke was het vooropgestelde doel van de Centrumharmonie duidelijk. Gezien de moeilijkheidsgraad van beide stukken zouden ze het voor niet minder dan de afdeling uitmuntendheid doen.

Op 3 november werd de harmonie verwacht in Cultureel Centrum Ter Dilft in Bornem waar een uiterst deskundige jury hen zou beoordelen.

Alle 82 muzikanten stonden dan ook een beetje zenuwachtig te wachten op de bus aan het lokaal op de Pas, ze waren er klaar voor.

Het is steeds weer een heel gedoe om meer dan 80 muzikanten en gevolg met hun gerief ter plaatse te krijgen. Gelukkig beschikt de Centrumharmonie ondertussen over een heuse technische ploeg die vele logistieke taken kan overnemen. Op de heen reis was het maar stilletjes in de bus, zenuwen of uiterste concentratie? Een combinatie van beiden waarschijnlijk. Om 16.15 uur kwamen de muzikanten toe en kregen ze een lokaal toegewezen om in te spelen.

Na het uitpakken en stemmen nog snel even beide stukken ingespeeld en het was zover, er moest acte de presence gegeven worden op het podium onder het oog van een selectie van rechtvaardige rechters. Eindelijk zou de Centrumharmonie naar waarde geschat worden door officiële juryleden. Uit de voorbije concerten bleek dat de Centrumharmonie vele vorderingen maakte in het brengen van muzikale kwaliteit, getuige daarvan het steeds groter wordende enthousiaste publiek. Uiteraard is dat een perceptie en is deze terecht? Dat zou spoedig blijken.

Bij aanvang van de repetities in verband met deze wedstrijd gingen de muzikanten er samen met hun dirigent van uit dat een klassering in eerste afdeling wel een haalbare kaart zou zijn. Na de beoordeling van de jury na het gesmaakte evaluatieconcert bleek dat mits enige bijschaving ook een klassering in de afdeling uitmuntendheid een haalbare optie zou zijn. Wat zou het dus worden eerste of uitmuntendheid? Muzikanten en dirigent waren er klaar voor.

Na het concert was het nog een uurtje bang afwachten op de uitslag, er was goed gespeeld, goed genoeg ??

Bij de proclamatie bleek dat er meer dan goed gemusiceerd was, de Centrumharmonie werd geklasseerd in ERE – AFDELING met 87 procent. Dit is niet minder dan een super prestatie. In geheel de provincie Antwerpen zijn er maar drie of 4 harmonieorkesten die dit niveau bereiken.

Het hoeft niet gezegd dat de sfeer in de bus op de terugweg heel uitgelaten was en dat dirigent Jef Verheyden van zijn muzikanten een oorverdovend applaus kreeg. Bovendien kan je ook wel raden dat er nadien een feestje op gang kwam in Lokaal Den Haan op de Pas in Geel.

> Terug naar overzicht     |     01/12/2013